logo
logo
Søk i Blockwatne.no

Kjøpe bolig for første gang? Dette må du spørre om

Du har bestemt deg. Nå er tiden inne for å kjøpe den første boligen. Men hvor starter du i jungelen av begreper, finansiering, eiendomsmeglere og visninger? Her er gode råd fra eksperten når du skal finne din drømmebolig.

Kjøpe bolig for første gang?

Det er ikke lett å vite hvor du skal begynne når du har bestemt deg for å kjøpe bolig for første gang. Du har kanskje allerede sett litt på nettet av hva som finnes på markedet, og satt opp en ønskeliste med fasiliteter du ønsker deg. 

Det er imidlertid først når du vet hvor mye du kan kjøpe for, at du kan få et realistisk bilde på hva du kan forvente deg.  

– Det første du bør gjøre når du skal kjøpe bolig, er å gå i banken for å sjekke hvor langt du kan strekke strikken, sier Anders Gogstad, salgskonsulent i Block Watne. 

Hvis du har eiendom fra før eller annen kapital, som for eksempel forskudd på arv, tar du også med dette til banken. Sammen med sparepenger utgjør dette din totale egenkapital som du kan bruke til boligkjøpet.

Som hovedregel trenger du 15 prosent egenkapital til boliglånet. Så hvis du vil kjøpe en bolig til 4.000.000 kroner, må du ha 600.000 i egenkapital, for eksempel.

Kjøpe bolig for første gang?

Stor del av din identitet 

Når du har finansieringsbeviset på plass, kan du for alvor begynne å se etter boliger, og hva du kan få for pengene. 

Noen ganger må du kanskje gå ned i størrelse til fordel for balkong eller privat uteplass. Eller ønsker du å flytte ut av byen for å få råd til flere rom? 

– De fleste har en preferanse på hvor de ønsker å bo. Er du singel, har du gjerne lyst til å bo litt sentralt. Har du barn, eller planlegger familieforøkelse, er det lurt å tenke på trafikksikker skolevei, støy og lekeplass, sier Gogstad.

Boligen skal på mange måter representere deg som person. Det gjelder alt fra fargevalg og hvilke materialer du vil ha på badet, i gangen og på kjøkkenet. Det skal mye til for at du finner en bolig som er skapt helt etter dine ønsker, smak og behov. 

Ny bolig sammenlignet med brukt

En av de største fordelene med å kjøpe en helt ny bolig er at du slipper oppussing, og du har mulighet til å skreddersy boligen din helt fra start. 

– Du kan i stor grad påvirke hvordan boligen din skal se ut. Du kan velge kjøkkeninnredning, oppgradere badet, velge gulv og farge på veggene. Det kommer litt an på når i byggeprosessen du kommer inn. 

Å kjøpe nytt gir ikke bare frihet til å velge inventaret, det vil også gjøre utslag på strømregningen. 

– En viktig forskjell ved å kjøpe nytt er at du får en bolig som er helt etter dagens forskriftskrav. Moderne isolasjon, dører og vinduer, varmeanlegg og ventilasjon gjør boligen mye mer energieffektiv, som gjør at du sparer penger og miljøet, sier han.

 

©Stig Jarnes - www.stigjarnes.com

Anders Gogstad, salgskonsulent i Block Watne

Lav dokumentavgift

Når du kjøper en brukt bolig, må du gjerne i en budkrig med andre interesserte. Ofte kan det føre til at prisen stiger til et nivå som overgår ditt budsjett. 

Med nye boliger slipper du budrunde, og kan forholde deg til den prisen som er satt. 

Block Watne bygger nesten utelukkende selveierboliger, som betyr at du har større råderett over boligen. I et borettslag eier du din andel av mange, og må være med på beslutninger styret tar på vegne av borettslaget. 

– Når du kjøper nytt er det i tillegg en langt hyggeligere dokumentavgift i forhold til det å kjøpe brukt bolig. Du betaler kun 2,5 prosent av det vi kjøpte tomten for, men delt på antall boliger i prosjektet, sier Gogstad.

Når du kjøper en brukt bolig, må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele boligverdien, altså det du betalte for den. 

Eksempel på dokumentavgift

  • Ved kjøp av ny bolig for 4.000.000 kroner med Block Watne, betaler du dokumentavgift av prisen på tomten, f.eks. 250 000 kroner, tilsvarende 6.250 kroner. 
  • Ved kjøp av en brukt bolig for 4.000.000 kroner, må du betale dokumentavgift på hele beløpet, tilsvarende 100.000 kroner. 

Fine uteområder er viktig 

Fra de første solstrålene bryter seg gjennom etter en lang vinter til de siste varmegradene på senhøsten, er vi nordmenn veldig glad i solveggen. Utepils, grillmiddag, lange og lyse dager med venner er noe vi må ha etter den lange vinteren. 

– Fine og godt plasserte uteområder, som blir en naturlig møteplass, er noe folk setter stor pris på. Du får lyst til å bo der, og det er alltid godt å komme hjem til noe du er stolt av, og det starter med fasaden. Vi legger stor vekt på utemiljøet når vi bygger boliger. Og sørger for at de er godt plassert, og er et ekstra uterom som folk setter pris på, sier Block Watne-konsulenten. 

Under boligjakten er det ikke bare selve boligen du bør konsentrere deg om. Ting som nærmeste matbutikk, bussholdeplass, skole, parkering for deg og dine gjester, er lurt å spørre megler eller salgskonsulenten om. 

– Mange er opptatt av hvilke naboer de får, og lurer på hvilken aldersgruppe som har kjøpt og om det er mange barn i området. Husk også å spørre om solforhold, sier Gogstad.

Kjøpe bolig for første gang?

Dette gjør du på visning

Det kan være vanskelig å se for seg hvordan det er å bo i et hus som ikke står ferdig ennå. Block Watne strekker seg langt for at du skal få se hvordan det blir, og har ofte fullt møblerte visningsboliger.

– Her får du sett hva slags standard vi legger oss på og hva vi tilbyr av materialer. Spør gjerne om hva som tilbys av alt fra fliser til dusjløsninger. Vi har også plantegninger og 3D-illustrasjoner, sier Gogstad.

Her kan det også være lurt å spørre om TV- og internettleverandører, bod- og oppbevaringsløsninger. Når du er på området der boligen skal bygges, ta fram mobilen og ring en venn. Du vil ikke bo et sted med dårlig mobildekning. 

Drar du på visning på en brukt bolig, er det viktig at du laster ned og leser godt gjennom salgsoppgaven. Er det et borettslag bør du sette deg inn i budsjett, og om det er blitt bestemt noe på forrige generalforsamling som kan påvirke felleskostnadene. 

På selve visningsdagen er det lurt å sjekke om det er fukt på våtrom, at vinduene er nye, og at sikringsskap er etter dagens forskrifter. Dette kan være dyre overraskelser som kan dukke opp når du minst venter det. 

– Du har mye større trygghet når du kjøper en ny bolig, og du trenger ikke bytte ut noe på lang tid, sier han. 

Han legger til at det likevel er viktig å vedlikeholde boligen din, selv om den er helt ny. 

– Har du kjøpt deg en helt ny bil, tar du den til service for å sørge for at alt er som det skal. Det samme gjelder når du kjøper bolig, sier han.

Sjekk om fellesgjeld kan påvirke månedlige kostnader 

Kjøper du i et borettslag, enten nytt eller brukt, må du sjekke om det er en fellesgjeld som følger med. 

– Fellesgjelden er en del av det totale regnestykket på boligen. Den er gjerne tatt opp i forbindelse med bygging av boligen, og skal nedbetales månedlig, sier Gogstad. 

Sjekk gjerne om du bare betaler renter i starten, og når eventuelt avdragene begynner å løpe. 

Tips:

Når dagen endelig har kommet og du står klar med flyttelasset, sjekk om en fridag fra jobb i forbindelse med flytting er nedfelt i tariffavtalen din. Dermed kan du bruke en hel arbeidsdag på å flytte, og likevel motta vanlig lønn.

Her finner du alle våre nye boliger til salgs
Kjøpe bolig for første gang?

Illustrasjonene i artikelen er fra prosjektet Nytreet i Bergen

Q N
Meld meg på nyhetsbrev
Q
Takk for din påmelding!