Søk i Blockwatne.no

Hvor mye plass trenger du?

Det er mye man må tenke på når man skal på visning, en av de er hvor mye plass du trenger i ditt nye hjem. Her er noen gode råd.

- Når man flytter inn i et nytt hjem, har man ulikt perspektiv og ambisjoner for livet i boligen. Er du i etableringsfasen og ønsker å komme deg inn på boligmarkedet, eller er du blant de som planlegger familie, trenger mer plass og kanskje en hageflekk, spør Kaja Kolstad, arkitekt i Block Watne.

- Det er mange ulike scenarier, og vi som arkitekter prøver å imøtekomme disse livssituasjonene på en best mulig måte til tross for at vi ikke kjenner brukeren når vi tegner den første streken.

Ifølge SSB sier nemlig 540 000 nordmenn, rundt 11 prosent, at de bor for trangt. Så når du skal på visning er det viktig å tenke igjennom hva du ser etter for å få nok plass.

Hvor mye plass trenger du
Hvor mye plass trenger du

Kaja Kolstad, arkitekt i Block Watne

Tenk innredning og møblering

Når du er inne i boligen er det viktig å se for seg hvordan du kommer til å bruke plassen. Dette avhenger av hvilken livssituasjon du er i, enten om du er i etableringsfasen eller om du er en barnefamilie. Det er også alfa omega
å vurdere hvordan du har tenkt til å innrede hjemmet ditt.

- Når jeg selv er på visning, prøver jeg å se for meg hvordan jeg kunne ha løst møbleringen på en annen måte enn hvordan det er presentert til visning. Det kan være små grep som å bytte om plassering på spiseplassen og sofagruppen, eller mer omfattende endringer som å tilføye ekstra soverom eller dele opp ett rom til to mindre rom, presiserer Kolstad.

Lagringsplass er viktig

Uansett livssituasjon så trenger man alltid mer lagringsplass enn det man tror. I nye boliger er kravet til innvendig bod på tre kvadratmeter, og i noen tilfeller er den plassert med direkte adkomst fra soverommet. Da kan den fungere som walk-in-closet, men det går på bekostning av lagringsplass til gjenstander som ikke hører til i klesskapet.

- Da er det viktig å ikke la walk-in garderoben overskygge ønske om mer lagring, som du ville fått mer av med en ren bod. Det avhenger helt av hva du trenger lagringsplass til. Det er noe man må ta stilling til før man går på visning og faller pladask for en løsning som ikke er i tråd med dine ønsker.

FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg

Fleksible planløsninger betyr mer frihet

Enten du er i etableringsfasen eller planlegger familie så utvikler arkitektene nye boliger som skal imøtekomme de forskjellige livssituasjonene på en best mulig måte. Derfor er det viktig med fleksible planløsninger.

- Jeg mener det i stor grad bør stilles krav til en god, funksjonell og fleksibel planløsning i boligene generelt. Om vi som arkitekter klarer å tenke flere livssituasjoner og ulik bruk når vi planlegger et hus, så åpner vi også for at hver enkelt beboer har mulighet til å tilpasse boligene etter egne behov, avslutter Kaja Kolstad, arkitekt i Block Watne.

 

Les mer om å finne ny bolig

I disse artiklene kan du lese mer om det å flytte i ny bolig:

Q N
Meld meg på nyhetsbrev
Q
Takk for din påmelding!